Ulkomailla mm Tunisiassa 2001

image067.jpg

 

 

 

 

 

 

Terveisiä Tunisiasta.

image026.jpg

 

 

 

 

Kävimme pikasiltaan Soussessa. Varasimme matkan Internetin kautta.

Ensimmäisenä päivänä kierrettiin oppaan kanssa Soussen museota ja basaareita.Käytiin Port el Kantaun  huvipursisatamassa.Seuraavana päivänä käytiin siellä Tuk- Tuk vehkeellä itse.Se on Thaimaassa rakennettu kolmipyöräinen moottoripyörä, jossa on katto ja tilaa neljälle matkustajalle.

 image031.jpg

 

Melkoista haipakkaa. Maksoi 2 TUDsuuntaan. Tunisin dinaari on vitosen verran.Kantau on hieno hotellialue länsimaisten tapaan. Hotelleja, Pursisatama, istutuksia ja rantakahviloita.Kävin uimassa. Rannalla oli tyhjiä loma-asuntoja runsaasti. 

image041.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soussessa aurinkokin porotti nelisen päivää. Loppuaika vähemmän ja tuuli yltyi. Otimme välillä aurinkoa hotellin, Bou au Jafaarin katolla.Hotelli oli aivan rannassa ja aallot jymisivät jatkuvasti enemmän kuin liikenne.Ei ole ennen ollut tällaista merinäköalaa. Hotelli oli vanha vaikka kaikki toimi muuten hienosti.

 

image066.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tunisialaiset ovat selvästi edelleen köyhää kansaa. Kerjäläisiä jonkin verran ja maaseudun kulkuneuvoina usein aasit. Yleisin kulkuväline mopo. Turha auto kaupungissa olisikin.Lähes kaikki rikkaiden autot olivat ranskalaisia kuten myös länsimainen osa kulttuurista kokonaan. Ilman ranskan taitoa jää puolet ymmärtämättä ja arabia kokonaan.Ilmeisesti Tunisia on kuitenkin lähistön arabimaista länsimaisin.Nyt oli Ramadanin aika ja kansa syö vain yöllä.Illalla ennen auringonlaskua koko kaupunki hiljeni kun kaikki kiirehtivät kotiin syömään.Sen jälkeen miehet siirtyivät kahviloihin käymään miehisiä keskusteluja ja pelaamaan korttia vesipiippua poltellen kahvilasi edessään.

 image067.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortinpeluu jatkui aamuyölle, jonka jälkeen perheenemännillä taas kiire laittaa tukeva ateria ennen aamunkoittoa.Tunisialainen syöminen alkaa keitolla ja jatkuu siitä ramadanin aikana koko yön. Vastaa meillä joulua kun kansa kantaa valtavat määrät ruokaa kotiin.Päivällä sitten nukuttiin työpaikalla tai haukoteltiin niin että asiakkaasta tuntui erikoiselta.

Presidentti itse oli toissapäivänä kiinnittänyt kansan huomiota siihen että myös köyhille pitäisi jättää ruokaa myös Ramadanin aikana ja Presidentti sanoi että kuljetuselinkeinon pitäisi huolehtia ruokahuollosta.... 

Kuiva oli paikka muuten. Kahta olutmerkkiä sai ostaa valtion (Magasin Generalé) kaupoissa olevista Alkoa vastaavista aidatuista kammioista. Osa olutpulloista oli paksussa pölyssä kun kansahan ei olutta juurikaan juo.Sinällään viiniä ja olutta ei aina pidetä alkoholijuomana vaan vain länsimaisia tuontiviinoja. En ole varma ymmärsinkö koraanin käskyn tässä oikein.

Immaamit ovat kuitenkin ne jotka ymmärtävät sen säännöt ja muut eivät ole välttämättä lukeneet. Vanhojen tapojen mukaan kuitenkin toimitaan ja Ramadan vietetään uskonnollisuudesta riippumatta.

image077_copy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholikauppojen myyjät nukkuivat kun turistejakin oli varsin vähän. Viinapulloja oli kaupan kymmenkunta kappaletta ja lisäksi lukituissa lasivitreeneissä. Hinta oli Suomeen nähden kaksinkertainen.Paikallista viiniä oli hieman Suomea halvemmalla myynnissä. Kauppojen valikoima keskittyi muutenkin enemmän makean, täällä jälkiruokapuoleksi mielletyn tavaran puoleen. Jäi sellainen kuva että kansa on enemmän makean kuin suolaisen syöjää.

image051.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lihaa ei kaupoissa juurikaan ollut ja sitä varten on omat kauppansa. Keksejä, halvaa, makeisia, makaronia ja kalasäilykkeitä.Perjantaina kävimme maalaismarkkinoilla lähikylässä.Kaikki rahat meni.

Luumutomaatit olivat markan kilo.Kunnon tavaraa ei elintarvikkeitten lisäksi juuri ollut.Mustamäen tori on lähinnä vastaavaa touhua.Kävimme savenvalajan pajassa jossa paikallekutsuttu polkija polki savea ilmakuplien poistamiseksi.  

image095.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poistullessa käytiin ensimmäisen Presidentin kotikaupungissa Monastirissa, jonka keskustaa oli uusinut uudenaikaisemmaksi.Keskustassa kullattu patsas ja hautausmaalla kultainen hautapaikka, Marabou.

 Nämä eivät käy haudoilla hautauksen jälkeen. Vainaja on mennyt suoraan paratiisiin, joten mitäpä turhaan.

Suomalainen tapa juontaa pakana-ajalta, jolloin vainajille vietiin hautakarsikkoihin ruokaa yms. palvontaa.

Tässä kuva hotellin katolta.

image077_copy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Arabien kaupankäynnissä jää aina sellainen maku että etukäteen miettii aina ensimmäiseksi miten nyt yritetään jymäyttää. Ravintoloissa vaikutti siltä että mitä kurjempi paikka sitä suolatumpi oli lopullinen lasku ruokalistan hintoihin verrattuna. Eli kannatti käydä vain paremmissa paikoissa joissa ei huijattu hinnoissa. Yleensäkin arabi katsoo ettei ole hullu se joka pyytää vaan se joka maksaa. Kala oli kallista..

Yhtenä päivänä ajettiin Vossikalla, hinta 5 TUD vaikka kaikki kuskit vaativat aluksi yhteen ääneen 15... Kumma maa. Paikallisiin ruokalajeihin kyllästyi nopeasti. Länsimaista musiikkia alkoi kaivata itämaisen joikauksen jälkeen.Muita kuin ranskalaisia lehtiä ei ollut saatavilla ja televisiosta tuli vain jalkapalloa.

Viisi kertaa päivässä Immaammi kutsui minareetista kovaäänisellä kansaa rukoushetkeen moskeijaan. Kauhea ulina.

Eli tuntui hyvältä tulla takaisin vaikka täällä on 20 astetta kylmempää ja paljon lunta. .

25.11.2001