Hirvieläinjahti

Pääsin 5.10.2022 Lehden Tomin kyttäyskoppiin Kaurahalmeen reunassa. Peuroja tuli kilometrin päähän pellon vastakkaiselle puolelle useita ja ne pysyivät siellä lähellä metsän reunaa. Parin tunnin katselun jälkeen oikealle puolelle reunaan tuli pari aikuista peuraa, mutta hämärä alkoi tihentyä ja sarvia ei erottanut kaukaa.    Kun niitä ei enää näkynyt aloin  tehdä lähtöä. 

Huomasin kuitenkin toisen peuroista menevän edestäni läheltä kohti omenakasaa. Kun peura näkyi isona seisomassa edessä ammuin lavan taa.  Katselin että se ei jatkanut matkaa eteenpäin eikä takaisin.

Lähdin etsimään sitä, mutta en löytänyt tunnin pyörimisestä huolimatta. Soitin Raimolle, joka tuli koiran kanssa paikalle ja alkoi kiertää pellon reunoja. Toisen kierroksen kohdalla löysin ampumalinjalta veritippoja ja paikalle kutsuttu koira löysi pukin hengettömänä parinkymmenen metrin päästä. Korkea vilja oli estänyt sen näkemisen vaikka olin kiertänyt ihan vierestä.

index.jpg

Lauantaina 8.10.2022 aloitimme 7.30 hirvijahdin Juhon johdolla sateesta huolimatta. Kävelin Jorrin notkoa Karin passiin Jorrin nielussa.  Ennen nuolukiveä oli tuoreita jälkiä passien suuntaan, mutta sitten ne katosivat eikä hirviä nähty.  Sade paheni ja aikamme sitä katseltuamme  päätimme jatkaa poudalla.

Sunnuntaina laitettiin Roki Kurun metsäautotieltä Korvelta nuolukiven kohdalta etsimään emää ja vasaa, jotka näkyivät kamerassa.

Olin Ellosen Jarin kanssa Riukan pellossa. Roki löysi heti naaraan tappisonnin seurassa ja Juho ampui naaraan tien lähelle. Tappisonni jatkoi koiran kanssa matkaa. Alkaessaan nylkyä tuli iso sonni tien toiselle puolelle ja Juho joutui lataamaan ja ampumaan senkin. Sonni potki koiraa ankarasti ja osui silmäkulmaan. Samalla Vesa ampui vasan joka oli emänsä kanssa menossa kohti valtatietä.

Kolmen suolistus ja nylky veivät aikansa. Kesken touhun ilmoitti Honkalan Ari  koiransa tuovan hirveä kohti Uhotusta ja valtatietä. Menimme Jarin ja Markuksen kanssa eteen Karlssonin kohdalle, mutta hirvi oli kääntynyt takaisin Somerolle. Nuotiolla meni aikansa, mutta kaikki oli valmista jo puolenpäivän aikaan.

Olin leikkaamassa niitä maanantaina ja jako oli neljältä. Saimme kukin ämpärin jauhelihaa ja muutaman paistin.

Torstaina kävin Talpialla kaivamassa ojaa ja vein sen jälkeen teltan Suovistolle. Olin edellispäivänä kytännyt siellä peuroja ja kymmenkunta kulki ohitseni kauempana.

Lähdin hämärissä Torrolle ja katselin Niittylän ladosta kun peurat tulivat hämärissä pohoispuolelta peltoon. Jos olisin valinnut toisen ladon olisin saanut ammuttua vasan kun peurat söivät sen takana tunnin.

Ajelin  lenkin Someron puolelta Ojalankulmalla ja pelloilla oli useita peuroja. Huomasin että Rajalan metsäpellolla oli parikymmentä peuraa. Ajoin sinne johtavan tien kohdalle, mutta sitä oli ajettu vain traktoreilla ja tie oli ajokelvoton. Kävelin kuitenkin pellon reunaan ajatuksella ampua vasa, jonka saisi kannettua autolle. Pellon reunan aukossa näkyi vasa, mutta se kulki kuusten taa. Sitten tuli pari peuraa, joista toinen näytti imevän toista mahan alta. Päättelin sen isoksi vasaksi ja kun se kääntyi kylki hyvin minuun ammuin lavan taa. Ranka katkesi ja juoksin lopettamaan sitä peuralauman karattua aukeammalle.

Olikin aikuinen ja jouduin hakemaan auton vaikka tie oli heikossa kunnossa. Vedin peuran vinssillä autoon ja vein sen Hallin vajalle, jossa sain sen toisella vinssillä autosta, Tuntui että olen liian vanha näihin toimiin kun selkä venähti jo pellolla suolistaessa. Painoi vain 62 kiloa suolistettuna.

Lauantaina 15.10 aloitimme kahdeksalta ja sain passipaikan Pursion kohdalta. Koira sai hirven vainuun ja se juoksi Haapalammin niittyyn Kaurahalmeeseen, jossa Arto ampui sen yhdellä luodilla säkään.

Nyljimme sen ja jatkoimme samalla kaavalla ohjeella ampua vasoja tai uros.  Koira sai vainun Kurun Korven metsässä ja hirvi pakeni taas Kaurahalmeen lävitse sähkölinjalle. Jari  ampui  naaraan.  Oltiin vihaisia, mutta nyljettiin se orteen.

Sunnuntaina sateessa  leikattiin hirvet ja ampumatta jäi siten yksi uros ja kolme vasaa.

Sain sisäfileen, ulkofileen, viisi paistia ja ämpärin jauhelihaa.

Lauantaina 22.10 oli Markus nähnyt illalla naaraan kaksoisvasojen kanssa Kankareen takana.

Laitoimme ajoketjun länsireunalle ja passiketjun Uhotukselta pohjoiseen. Olin Tommin kanssa Kaurahalmeessa Peltosen pellolla. 

312531843_8106909326046602_7122564338296714702_n.jpg

Olin passissa kuvan metsän laidassa.

Lähes heti ajon lähdettyä alkoi metsässä vilistä mustia hahmoja ja emo vasoineen syöksyi sadan metrin päässä edestäni pellolle. Juuri kun ne pinkaisivat juoksuun ammuin ensimmäistä vasaa hätäisesti. Hirvet tekivät täyskäännöksen ja syöksyivät takaisin metsään. Toinen vasoista oli hitaampi ja ammuin sitä uudelleen. Vasa tippui syvään ojaan ja muut pysähtyivät metsän siimeksessä hetkeksi odottamaan.

Nuoret miehet kiskoivat vasan ojasta ja nyljettäessä ilmeni että olin ampunut molemmat kinkut piloille.

Matka oli minulle pitkä kun olin jättänyt kiikarin pienelle etten ampuisi liian kaukaa. Suurennus olisi auttanut paljon kun ammuin oksan tuelta.

Kuva on osumapaikalta.

Hirviä yritettiin vielä saada koiran avulla, mutta ne olivat paenneet heti yli Simperin. Olin Markuksen kanssa Papinmäen rinteessä takapassissa.

313093727_8106909799379888_1074727234286563236_n.jpg

Sunnuntaina pajulalaiset ehdottivat yhteisjahtia ja Pajulasta laitettiin kolme koiraa metsään  ja Torrolta Roki.  Pajulan koirat eivät kuitenkaan saaneet hirviä haukkuun ja Roki kierteli Torninmäen moneen kertaan. Varmistui ettei hirviä ollut.

Iltapäivällä passitettiin Korven alueen länsipäätä ja Roki kierteli Mäntystensuon ja Haapalammin tien välissä pitkään. Lopetettiin ja kukin sai vasasta puoli ämpäriä jauhelihaa. Voitin lihamyllyn puhdistusvuoron. Illalla nukutti hyvin kun ulkoilmassa olo ramaisee.

12.11 oltiin miesajoilla kun susia oli taas kameroissa. Oli ns lasten metsäpäivä ja pieniä kyläläisiä paljon laavulla makkaranpaistossa.  Sain passipaikan Impin ajossa Someron peltojen läheltä. Kurun Aleksi tuli pienine tyttärineen lopulta kohdalleni. Neitiä oli pitänyt kantaa ensimmäinen kilometri kun maasto oli hankalaa. Makkaraa paistettiin pitkään, jotta lapsille jäi mukava muisto päivästä.  Ajettiin vielä Ajon kallio ja olin Ahosen Arin kanssa rauhoitetulla isolla männyllä passissa. Kaunis a315439012_8190044411066426_2264286308356570125_n.jpguringonpaisteinen päivä.

Juteltiin vielä Viljasen veljesten kanssa pihalla ja mentiin taas makkaraa paistamaan kun innokkaat pienet ajomiehet saatiin lopulta  pois kallioita kiipeilemästä.  Hirvet olivat sivuseikka. Hyvä päivä.

20.11 oli syntymäpäivä ja paha flunssa. Nukuin sikeästi iltapäivään ja katselin netistä ettei Roki ollut löytänyt oikeita jälkiä. Vääriä kyllä. Lumimyrsky meni ohi.  Valmistauduin pitkään flunssaan joka on tutuilla kestänyt pari viikkoa.

26.11 alkoi jahti Riston johdolla ja Honkalan Arin uudella koiralla. Hirvet olivat syöneet porkkanat Pursiosta ja koira päästettiin tieltä Pursion kohdalla. Olin Putinpäässä pasissa ja ensin meni pusikossa peura ja sitten koira. Ilmoitin ja Ari sai koiran kiinni Someron puolelta. Kävimme tulilla ja otettiin uudelleen, mutta nyt koira laitettiin jäljille. Tomi ampui Kärmekiventien aukossa vasaa ja näin kahden hirven ravaavan pellon yli kilometrin päässä.

Etsimme pitkään vasaa, mutta ilmeisesti koira oli ajanut ampumapaikalla erkaantunutta isoa sonnia Puitamonsuon kautta. Kun tulin laavulle lähdettiin heti ajamaan näkemiäni hirviä koiralla ja sain passipaikan Riukan pellosta.

Paleltuni tunnin verran tuli koira puhelimen ohjelman näytölle ja kuului haukkua ja laukaus. Honkalan Ari oli ampunut vasan aamupäivän passipaikaltani. Se nyljettiin orteen ja päätettiin jatkaa seuraavana päivänä vain lihanleikkuulla.


 317357403_8262701590467374_7306923816498111275_n.jpg

Olimme yötä Saarenperässä ja saunasta yöllä tullessani oli porkkanakasalla joku.  Vihreällä valolla näkyi naaras yksinään ja ammuin lavan taa.  Puin ja kävin laittamassa auton lämpiämään, Hain fileerausveitsen ja varasin neljä taskulamppua mukaan.

Löysin verijälkiä ja tunnin etsiskelyn jälkeen peuran parinkymmenen metrin päästä. Nyljimme sen Hallin vajalla ja olimme takaisin jo ennen kahta.  

        317452082_8262702043800662_1916338349285177028_n.jpg   

Saimme vasasta kukin pienen paistin ja pari kiloa jauhelihaa.

3.12 oli ollut paljon hirviä Nikulan Virven metsässä. Olin passissa Jorrin notkon päässä kun ajomiehet kulkivat Vikmanilta Harakkakorpeen.   Tapsa oli mukana ajomiehenä.

Jorrin nuolukivellä näkyi kamerassa kolme hirveä, jotka lähtivät hieman ennen ja ainakin yksi meni Niittylän kohdalta tien yli. Markus näki ne kaukaa. Ajettiin samaa suuntaa Viljaselle, mutta hirvet katosivat. Olin Perkossa passissa. Viimeksi ajettiin Kankareelta Kaurahuhtaan ja olin Tommin kanssa pellolla passissa. Hämärissä lopetettiin.

Susia oli nyt kaksi laumaa. Toisessa kolme ja toisessa viisi sutta.

Sunnuntaina ajettiin Papinmäkeä ja olin Juuruskorven lavalla passissa. Hirviä ei näkynyt mutta sudet olivat syöneet ison pukin Stenmanin talon vieressä.

index_2.jpg

Miska ampui Peräkorvesta yöllä hirvisonnin ja jäljelle jäi vain vasan lupa.

Alhainen leikkasi sonnin lauantaina ja saimme kukin ämpärillisen lihaa.

10.12 ajeltiin metsäpolut lävitse ja löydettiin tuoreet jäljet Haapalammintieltä.  Toiset olivat pienemmät.  Laitettiin passit ympärille ja Juho lähti seuramaan jälkiä.

Olin Puitamon suolla lavalla passissa.

319509680_8331278980276301_6516327045236043552_n.jpg

Markuksen ohi meni kuitenkin kaksi aikuista naarashirveä ja purettiin passit.  Kun tuoreita vasan jälkiä ei löytynyt lopetettiin jahti toistaiseksi.

Koiraa ei voinut ulos laittaa kun ihan nuotiopaikan vieressä oli suden jäljet.

Viiden suden ns Somerniemen lauma oli edellisöisten jälkien perusteella ilmeisesti edelleen kylän alueella samoinkuin ns virallinen kolmen suden Humppilan lauma.  Lahtivajan viereiset jäljet lienevät muiden susien.

319344605_8331277790276420_4699038732030172372_n.jpg

1.1.Tero ampui minulle vasan ja peurakiintiöni tuli täyteen. Sudet söivät samalla ison pukin Lääverin pellolla.

index2.jpg

3.2.2023 olin mukana yhteisjahdissa Ojalankulmalla kun kaksi beaglea ajoi kolmeakymmentä peuraa Someron puolelta.  Olin Kankareen kurkussa ja läheltä meni neljä peuraa tien yli. En saanut vasoja tähtäimeen kun vilistivät aikuisten takana ja jätin ampumatta. 

Kari ampui yhden ja sai kmiintiönsä täyteen.

Neljä muuta ammuttiin lähdössä ja Markus sai niistä yhden. Kaunis auringonpaiste, joskin kylmä pakkastuuli haittasi.