Turun linnassa

 kuva045.jpg

20.5.2010 lähdin Hokan Jaakon kanssa kihlakunnanvoutien neuvottelupäiville Radisson Blu Marina Palaceen Aurajoen rantaan.

Teemana oli mm valtakunnavoudinviraston perustaminen Turkuun Linnakadulle. Paikalla oli koko voutikunta ympäri maan.

Lounaan jälkeen siirryttiin Turun Linnaan, jossa oikeusministeri Tuija Brax avasi juhlaluennot yhteenvedolla viime vuosien kehityskuluista. Ruotsin valtakunnanvouti Eva Lidström-Adler piti riikinruotsiksi yleisesityksen ruotsalaisen järjestelmän arvoista ja Venäjän ulosottojohtaja kenraali Artur Parfenchikov  kertoi suomeksi ison maan 1800-luvulta juontavasta nykyjärjestelmästä.

kuva050.jpg

Turun hovioikeuden presidentti Antero Palaja selvitti valitusprosessia, jossa muutokset ovat muuhun lainkäyttöön verraten prosenttuaalisesti arvioiden ylen vähäisiä.

Huipennuksena valtakunnavouti Toukola piti historiallisen ja kansainvälisen katsauksen  voutikunnan historiaan 1540-luvulta nykypäivään.

kuva051.jpg

Keskiajalla kyse oli ylhäisaatelistosta, joka mestautti rikollisia  ja joiden omakin pää katkesi myös nopeasti jos kuningas ei ollut tyytyväinen käskynhaltijansa toimiin. Tehtäviin liittyi jopa kihlakunnantuomarin ja sotapäällikön toimia tilanteen mukaan. Klaus Kurki, Simon Afflec ym legendaariset hahmot ovat jääneet kansakunnan muistiin.

kuva058.jpg

Turun linna ei ole ollut taistelujen näyttämönä kuin muutaman kerran

Mm.1300-luvulla juutit valloittivat Turun linnan ja polttivat kaupungin.

kuva065.jpg

Iltajuhla alkoi auringon laskiessa linnan kuninkaansalissa jota koristavat mm Kustaa Vaasan ja Juhana Herttuan kuvat gobeliineineen.

kuva059.jpg

Kuljimme linnan kirkon läpi urkujen soidessa. Linnanvouti otti valtakunnan voudit vastaan. Juhana Herttua ja Katariina Jagelonica liittyivät myöhemmin juhlallisesti seurueeseen ja esittivät renesanssiajan lauluja soittajien säestämänä.

Suosionosoituksena keskiajalla hakattiin pöytää.

kuva066.jpg

Ateria nautittiin ruisleivän päältä ilman haarukkaa, jonka käytön vasta herttuatar toi Italian hovista Puolaan isänsä luo ja miehensä herttuan hoviin Suomen Turkuun. Ajan ruokalajeihin kuului sinappisiikaa, saaristoleipää, kotijuustoa, silakkaa, lohta, Savon viinaa, Auraolutta, viinikeitto, lammasta haudutetulla punakaalilla ja porkkanoilla. 

Jälkiruokaa tarjottaessa leipä käännettiin puhdas puoli ylöspäin...

kuva069.jpg

Oman Puolaan kohdistuneen ulkomaanpolitiikkansa takia Juhana vangittiin välillä Ruotsiin, mutta isoveljen kuningas Eerikin mielen seottua joutui tämä vuorostaan muuttamaan Turun linnaan, joskin vangiksi. Eerik siirrettiin myöhemmin takaisin ja myrkytettiin, mutta suomalainen kuningatar Kaarina Maununtytär sai jäädä Suomeen ja on ainoa Suomeen ja Turun tuomiokirkkoon haudattu kuninkaallinen.

Herttuan aikana vanhaan linnaan rakennettiin renesanssikerros isoine ikkunoineen. Vangit olivat kellarissa`; mm myöhemmin kuningas Sigismundin aikana marraskuussa 1596 sieltä karkasi vangittu nimismies Jaakko Ilkka ja aloitti muiden Ilmajoen ja Rantasalmen isäntien kanssa nuijasodan.

Klaus Fleming voitti Nokialla nuijamiehet petoksella, mutta Kaarle-herttuan joukkojen myöhemmin piirittäessä linnaa hän kuoli ja linna antautui. 

Tapahtumasta on Edefeltin taulu " Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista"

kuva081.jpg

Menot päättyivät ennen keskiyötä ja  uni voitti lopulta ilman kierrostakaan vanhimman kaupungin sykkeessä.

Seuraavana päivänä käsiteltiin substanssiasioita ja juhlavuus oli ohi.

Helle oli edelleen mukava kun palasimme Varsinaisen-Suomen peltovainioiden kautta hämäläisten rajoille. Kävimme katsomassa Jaakon joukkoja eli Rouhiaisen Manua Pöytyällä ja joimme kahvit katselmuksen päätteeksi.

Edellisestä linnassa käynnistä on jo vuosikymmeniä.

Historiallinen paikka. Tein jutun kuvien takia.