Hirvet 2018

Aloitettiin hirvijahti Tammelan Torrolla 13.10 klo 7.30.  Paulalla oli Maukka mukana. Riukan ajosta ei tullut mitään. Olin riistapellon tornissa.

riukka.jpg

Seuraavaksi ajettiin Impin ajo, mutta olin Maukan ja Paulan kanssa Haipossa. Kävelimme Karstosta Hevosahteelle.  Alue oli täynnä ulkoilijoita ja hirvet olivat lähteneet muualle.

Muut ajoivat Korven aluetta ja Janne onnistui ampumaan jättikokoisen sonnin pitkän pellon etupuolella olevassa aukossa. Se vaati tukkikärryt, jotta saatiin pois metsästä. Muistaakseni lihapaino oli n 260 kg.

hiidenhirvi.jpg

Ajettiin vielä Käärmekiventieltä Pursintielle kun sinne oli mennyt emä vasoineen. Ne olivat kuitenkin kääntyneet jo aiemmin Pursioon ja poistuneet alueelta.

Nyljettiin sonni ja lähdettiin kotiin.

Sunnuntaina aloitettiin vasta kahdeksalta. Olin Uhotuksen pellolla ja Paula ajoi Papinmäkeä. Komea auringonnousu.

pap.jpg

Sitten ajettiin Vikmanilta ja vein ajomiehet Someron rajalle ja olin Jorrin nielussa passissa.

Paula oli Lehtisen takana pellolla seuraavassa passissa vaikkei näkynyt,

Ajomiehiä vastaan tuli emo ja vasa, jotka somerolaiset ampuivat tunnin päästä kun näkivät jäljet tiellä.

Kaksi peuraa ja kolme ukkoteertä tuli ajosta. Sitten ajoimme Tornimäkeä ja kävelin oman metsän  kautta.

Haaviston metsässä oli raivattu ja kulku hankalaa. Kurun Kalle toi minut Kurulle.

Jaettiin sonni ja lähdettiin muihin puuhiin. Lämpöä oli yli 20 astetta.

20.10 aloitettiin Riukasta miesajolla. Olin riistapellon tornissa ja kuuntelin napsutusta joka läheni.

Saulin pipo näkyi pellon kulman tiheikössä ja päätin että siihen suuntaan en tähtäile.

Puolen kilometrin päästä pellolta kuului kaksi laukausta ja hetken päästä kolme lähempää.

Edestäni metsästä kuului laukauksia useampia ja laskeskelin että mahdollisesti aikuisten luvat voi olla käytetty jos jokainen osui eri hirveen.

Jäin odottamaan että hirviä tulisi takaani, mutta napsutuskin loppui ja otin panoksen pois piipusta kun oletin ajon päättyneen.

Sitten tuli peura kovaa pellonkulman yli kauempana ja napsutus alkoi uudelleen.

Laitoin panoksen piippuun takaisin ja kuuntelin kun metsässä rytisi joku joka ei napsutellut...

Samassa pellon kulmasta tuli hirvi ja vasat perässä. Katsoin että vasat jäivät juuri siihen kulmaan jossa Saulin piti olla ja odotin että ne siirtyisivät keskemmälle.

Tuli tekstiviesti että oli ammuttu vasoja, jolloin katsoin tarkemmin kiikarilla aikuista hirveä jolla olikin sarvet. Kun se kääntyi kyljittäin ammuin lavan taakse ja sonni alkoi pyöriä paikallaan osuman merkiksi.

Kun se aikoi poistua paikalta tiheään metsään ammuin sitä vielä takaapäin niskaan lopetuslaukauksen.

sonni.jpg

Lähetin Jannelle viestin kaadosta ja kävelin pistämään hirveä. Aloin Saulin kanssa suolistamaan ja Tapio tuli lopulta Riston ja Jannen kanssa paikalle ja hoiti taitoa vaativan osuuden.

omas.jpg

Ilmeni että Juho oli ampunut Kantolan lavalta vasan ja Tero seuraavasta passista emon vasoineen.

Arto oli ampunut sonnia metsässä ja sen jälkeen Sauli. Ihmettelinkin kun sonnin mahassa oli väärällä puolella kaksi reikää ja jalassa kolmas.

Näkemilläni vasoilla oli ainakin toisella ollut sarvetkin eli ne olivatkin ylivuotiaita ja pääsivät onneksi pienikokoisina ja arkoina karkuun.

Tapio haki hirvet yksi kerrallaan metsäkärryllä ja nosturilla. Nylkemiseen meni aikaa kun olin kolmea riisumassa. Paula tuli auttamaan Maukan kanssa kun sähköasennuksiltaan ehti.

Nuotion jälkeen jäljitin Maukan kanssa kahta Riukan tien yli mennyttä hirveä Puitamonsuolle. Maukka jatkoi siitä vauhdilla Someron kaupungin Ojalankulmalle, josta palasi rapsuteltavaksi.

Muut ajoivat sillä aikaa Riukanselkää vastakkaiseen suuntaan tuloksetta. Vasojen emä on ilmeisesti kolarissa loukannut pahasti jalkaansa ja kuollee metsään ellei sitä löydetä. Ontuva emohirvi on usein nähty tieltä ennen jahtiaikaa.

nuotio.jpg

Sunnuntaina lähdin ulkomaille, mutta muut leikkasivat neljä hirveä ja jakoivat lihat.

27.10 luin tekstarin että Tero oli ampunut sonnin ilmeisesti koira-ajosta. Paula oli mukana.

Sunnuntaina ei saalista ilmeisesti saatu ja lihanleikuu alkoi jo puoliltapäivin.

Tapsa ampui vasan keskiviikkona 31.10 naimapolun risteyksestä.

Loukkasin jalkani ja jouduin potemaan sitä kotona. Paula oli mukana 10.11 kun Niemisen Raunon koiralla ajettiin Riukan aluella. Arto ampui vasan Puitamonsuon läheltä ja Tero ampui Whatsapin mukaan naarasta, jolla oli kuitenkin sarvet nylkiessä kun kävin illalla viemässä myllyä.

Laavulla oli jo pimeää, mutta nuotio paloi hilpeästi. Jäljelle jäi ampumatta vain yksi vasa.

Vein samalla peuroille porkkanoita.

8.12 jatkettiin kun tuli lunta. Vein Juhon Haiponjärvelle ja hain Laurinmäestä, jossa oli hindujen kesäpaikka ja erilaisia viirejä talven tuulissa. Jälkiä ei löydetty ja odoteltiin ajokokeen hirvilaumaa, mutta sitä ei saatu ampua kun aika ei täyttynyt. Janne keitteli odotellessa mehua nuotilla. Kari ampui sateessa  Korvelta peurapukin seuralle. Kiertelin sateessa Jorria.

9.12 sateessa olin passissa Mattilan metsän lavalla lähellä Haapalammia. Hirvi lähti vauhdilla liikkeelle ja oli juosta Honkalan Arin yli takaapäin polulla.

Jäätiin taas saaliitta, mutta saatiin raitista ilmaa.

15.12 ei jälkiä juuri näkynyt mutta kun Pursiolla oli jäljet laitettiin koira sieltä ajoon ja olin passissa raatokuopan takana hakkuuaukossa Hakalan Tapion kanssa. Koira kuljeskeli Riukanselkää ilmeisesti peuroja haistellen.

Nuotion jälkeen oltiin Korvella ja koira laitettiin ensin valtatien päästä metsään. Olin Pirkon hakkuuaukossa tornissa Haapalammin tien laidassa. Koira kierteli mäkiä ja laitettiin uudelleen Haapalammilta metsään. Tyhjältä vaikutti. Lopuksi mentiin vielä Vikmanille ja olin passissa Lehtisen takana Hakalan Sepon kanssa. Tuntematon pariskunta hakie beaglen syliin Jorrin notkosta harmaalla avopaketilla. Kylmää oli ja illalla lähdimme ilman saalista.

Sunnuntaina Tomi oli ampunut vasan Lehtimäen metsään ja jahti loppui. Olin itse raivaamassa Saarenperässä kun lumisade uhkasi ja harvennus jäi oikealta metsurilta vähän vajaaksi kesän helteillä.